Öğrenciler için hazırladığımız merkezi yazılılara hazırlık programı

Dosyayı indirmek için tıklayınız

 Türkçe dersini nasıl çalışmalıyız?

Türkçe dersi SBS'de belirleyici derslerden biridir. Türkçe konuşmak, Türkçeyi ve onun kurallarını bilmek için yeterli değildir. Bu yüzden Türkçe dersi asla hafife alınmamalıdır. Üzerinde hassas bir şekilde durulmalıdır.

Kitap okumak insanın yorum yapabilme yeteneğini, anlama gücünü ve kelime hazinesini geliştirir. Bu yüzden kitap okumak Türkçe sorularını cevaplandırırken çok önemlidir.

Anlam bilgisi soruları öğrencilere kolay gelen sorulardır ama öğrencilerin en çok hata yaptığı sorular da yine anlam bilgisi sorularıdır. "

"Sözcükte Anlam" sorularını kolay çözebilmek için sözlük bilgimizin yeterli seviyede olması gerekir. Bilmediğimiz kelimelerin anlamlarını hemen sözlükten bulup öğrenmeliyiz. Böylece soruları daha hızlı ve hatasız bir şekilde çözebiliriz.

"Parçada Anlam" konusu ise Türkçe dersinin belkemiğidir. Parçada anlam sorularını çözerken karşımıza bir kez daha kitap okumanın önemi çıkmaktadır. Parçada anlam sorularının uzun sorular olması ve sürekli zamanla yarış hâlinde olmamız parçaları bir okuyuşta anlayacak seviyeye gelmemizi zorunlu kılmaktadır. Bu da ancak kitap okuyarak ve bol soru çözerek olabilir. Parçada anlam sorularını doğru ve hızlı bir şekilde çözebilmek için dikkat edeceğimiz bazı kurallar vardır:

Dilbilgisi sorularını çözmenin ilk adımı konuyu anlamaktır. Konuyu iyice anlamadan dilbilgisi sorularını çözmek yanlış olur. Konuyu gerek öğretmenden gerekse çalıştığımız kaynaktan iyice öğrenmeli varsa bu konuyla ilgili çözümlü soruları incelemeli ve daha sonra konuyla ilgili testlerin çözümüne geçmeliyiz. 

 

 

Matematik dersini nasıl çalışmalıyız?

Çocukluğumuzdan beri öğrenme konusunda aldığımız birçok nasihat da bu doğrultuda değil midir? Öğretmenlerimizin, "Çocuklar; soruyu anlamak çözmenin yarısıdır." sözü hala kulaklarımızdadır. Kaldı ki Einstein bu oranı % 50'den % 75'e çıkartarak "soruyu anlamanın" önemini vurgulamıştır.

Gelelim Matematik öğrenmeye...

Öğrenmenin ilk adımı "Kişinin bilmediğini farketmesidir." Bilmediğini farkedemeyen kişiler hayatları boyu cahil kalmaya mahkûm olurlar. Hatta diyebiliriz ki "İnsanın bilmediği konuları hissetmesi, bildiği konuların büyüklüğü oranındadır."

Şimdi size bir soru; düşünün ve doğru cevabı verin.

 

Matematiksel ne biliyorsunuz?

Aşağıdakilerden kendinize uyanı belirleyin:

· İşlem kabiliyetim az ve konuları anlayamıyorum.

· İşlem kabiliyetim iyi, fakat konulara yabancıyım.

· Konuları anlıyorum, fakat işlem kabiliyetim az.

· İşlem kabiliyetim iyi, hem de konuları biliyorum; fakat çok yanlış yapıyorum.

· Matematiğim mükemmel, geliştirmek istiyorum.

Bu kurallardan hareketle bilmediklerimizi öğrenmeye, öğrendiklerimizi de geliştirmeye başlayabiliriz.

 

İşlem Kabiliyetim Az ve Konuları Anlayamıyorum

Nasıl ki alfabenin harflerini bilmeyen kişi okuyamaz, yazamaz, Matematiğin temel kurallarını bilmeyen öğrenci de Matematik konularını anlayamaz.

İki kare farkının açılımını [x2 - y2 = (x - y) (x +y)],

Tam kare açılımını [(x + y)2 = x2+ 2xy + y2],

bilmeyen öğrenciden Matematik konularını anlaması beklenemez. Matematiğin alfabesi de bu tür bağıntılardan oluşur.

Demek ki önce Matematiğin temel özelik ve özdeşliklerini öğrenmek gereklidir.

Bunun için aşağıda adlarını sıraladığımız konuları ele almalısınız.

Rasyonel Sayılar ve İşlemleri,

Üslü - Köklü İfadeler,

Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler.

 

İşlem Kabiliyetim İyi, Fakat Konulara Yabancıyım

İşlem kabiliyetinizin iyi olması, Matematik konularını öğrenebileceğinizi gösterir. Çünkü, bir binanın sağlamlığı temelinin sağlam oluşu nispetindedir. Sizin vakit geçirmeden yapmanız gereken şey, hiç bilmediğiniz konulardan değil de, az bildiğiniz konulardan çalışmaya başlamaktır. Eğer konuyu az-çok biliyor ve konu üzerinde işlem yapabiliyorsanız, bu konuları tam anlamıyla öğrenme yolu açıktır.

Sonuç olarak, önce kendinizi eksik gördüğünüz konuları ele alın ve tamamlayın, daha sonra hiç bilmediğiniz konulara çalışın.

 

Konuları Anlıyorum, Fakat İşlem Kabiliyetim Az

Konuları anlayabilmek, kültürünüzün o konuyu öğrenmeye yeterli olduğunun göstergesidir. İşlem kabiliyetinizin az oluşu da çok soru çözmediğinizi belirtir. İşlem kabiliyetinizi geliştirmenin en güzel yöntemi bol soru çözmektir.

Bu sayede hem konuları pekiştirmiş hem de hız kazanmış olursunuz. Biliyorsunuz ki üniversite sınavı belli bir zaman sınırlaması içerisinde yapılmaktadır.

Bir öğrenci konuları bilse, fakat testleri yavaş çözse üniversite sınavlarında gereken başarıyı gösteremez. İstediğiniz bölümü kazanmak istiyorsanız bol test çözünüz.

Az sorulu bir çalışmayla, bol sorulu bir çalışmayı; az antrenman yapan bir sporcunun durumuyla çok antrenman yapan bir sporcunun durumunu kıyaslayarak anlayabilirsiniz.

 

İşlem Kabiliyetim İyi Hem de Konuları Biliyorum; Fakat Çok Yanlış Yapıyorum

Bu sizin aceleci bir ruh haline sahip olduğunuzu, çalışmalarınızı belli bir sistem çerçevesinde yapmadığınızı gösterir. Tavsiyemiz bir bilene gidin, kalan günlerinizi nasıl değerlendirmeniz gerektiğini programlatın.

 

Matematiğim Mükemmel, Geliştirmek İstiyorum

Size tavsiyemiz sistemli çalışmanız, çalışkan insanlarla yarış ortamlarında birlikte olmanız ve Soru Bankaları ile dostluğunuzu ilerletmenizdir.

 

Geometri dersini hangi yöntemle çalışırsak daha başarılı oluruz?

Geometri, konularını öğrendikçe, soruları daha rahat çözebileceğiniz ve çözdükçe zevk alacağınız bir derstir. Bu ders kuralları, sorular üzerinde görmeye ve uygulamaya dayanır. Geometri dikkat gerektiren bir derstir ve dikkatin dağınık olduğu zamanlarda çalışılmamalıdır.

Geometri dersine çalışmayı iki bölümde ele alabiliriz:

 I. Konuları Öğrenme

II. Test Sorularını Çözme

 

Konuları Öğrenme

Geometri konularını öğrenmede yardımcı olacak ve yol gösterecek bir rehbere ihtiyacınız vardır. Hizmetimiz bu işlevi en iyi şekilde yerine getirecektir.

Konuları sırasıyla inceleyip, özelliklerini yazarak tekrar ederseniz öğrenmeniz kolaylaşır. Konuların işleniş sırasını dikkate alınız. Çünkü Geometride bilgiler devamlı yinelenir. Konular birbiriyle yakından ilgilidir. Verilen bilgileri, ilgili örneklerle pekiştirip, bol bol çözümlü örnek inceleyiniz.

Aynı zamanda, bir bilginin farklı kullanım ve çözüm teknikleri olduğunu görmelisiniz. Bir konuyu öğrendiğinize karar verdiğinizde, o konu ile ilgili cevaplı test çözmeye başlayabilirsiniz. Yanlışlarınız varsa ilgili sorunun ilgili bilgi kısmına bir kez daha göz atınız.Çözümlü örnekleri önce kendiniz çözüp sonra çözümünden kontrol ediniz.

 

Test Çözme

Soruları çözerken dikkat edilecek noktalar;

Soruda verilen bilgileri şekle, doğru aktarabilmelisiniz.

İstenen sonuca ulaşmak için şekildeki verileri sorgulamalısınız; ne için verilmiş, nasıl kullanabilirim, bu veri ne işe yarar gibi sorular sormalısınız. Bu arada zihninizde, o konunun bilgileri canlanmalı ve bu bilgileri kullanabilmelisiniz.

Bazen çizgi çizmek gerekebilir. Hangi noktadan ne tür bir çizgi çizmenin daha uygun olduğunu (dikme, paralel, kenarortay vb.) düşünmelisiniz.

Geometri'de matematiksel işlemler sık sık kullanılmaktadır. Bu yüzden üslü, köklü sayılar, birinci ve ikinci derece denklemler gibi konular yüzeysel dahi olsa bilinmelidir.

Doğru işlemler ve sadeleştirmeler yaparak sonuca ulaştığınızdan emin olmalısınız.

Geometri sorularının birden fazla çözüm yolu olabilmektedir. Farklı bir yoldan soruyu çözebiliyorsanız sonuçları karşılaştırınız. 




Fen ve Teknoloji

Fen ve Teknoloji dersi, derste öğrenilir. Sizler de dersi çok iyi takip ederek ayrıntıları yakalamaya çalışın. Kaçırdığınız veya anlayamadığınız noktaları ise derste öğretmeninize hemen sorun ve sonuçları not alın.Okulda öğrenemediğiniz Fen ve Teknolojiyi dersanelerde öğrenemezsiniz. 

Derste mutlaka kendi notlarınızı kendiniz tutun ve öğretmenin özellikle vurguladığı noktalara daha sonraki tekrarlarınızda anlayabileceğiniz işaretler koyun. Derste çözülen örnek soruları eksiksiz olarak not alın ve gerekli açıklamaları not düşün. Hazırladığınız bu notlarınızı günü gününe tekrarlar yaparak öğrendiklerinizi pekiştirin ve sonra konu ile ilgili örnekler (özellikle daha SBS de önceki yıllarda çıkmış sorular) çözerek bilgilerinizin kalıcı olmasını sağlayın. 

Fen ve Teknoloji konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın. 

Soru çözümüne, kolaydan zora doğru ve özellikle çözümü yapılmış sorulardan başlamanız daha yararlı olacaktır. Çözemediğiniz soruların örneklerini inceleme imkanınız olacaktır. Ayrıca geçmiş yıllardaki SBS de çıkmış soruları çözmek size, çıkabilecek soru tipleri hakkında fikir verecektir.Fen ve Teknoloji sınavlarında sorular yorum ağırlıklı olduğundan dikkat ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle dikkatsizlikten yanlış yapma oranı oldukça fazladır. Burada dikkat edilecek şey sorunun açıklama ve esas vurgulanan kısmının çok iyi okunmasıdır. Özellikle altı çizili olan kelimeler dikkatle tekrar okunmalıdır.Unutulmamalıdır ki Puan hesaplamasında özellikle Fen lisesi hedefleyen öğrencilerimiz için Fen soruları çok daha önem arz etmektedir. 

Formülleri ezberlemektense, formülü sık sık kullanarak, o bölümle ilgili bol örnek sorular çözerek hafızada kalıcılığı sağlanmalıdır. 

Ders çalışırken başarılı olmanız için odanızın fiziki şartlarını ders çalışmayla uygun hale getirin. Dikkatinizi dağıtabilecek; müzik, tv, bilgisayar, oyuncak, poster ve telefon gibi etmenleri çalışma ortamınızdan uzak tutun. Hedefe koşarken gücünüzü, motivasyon seviyenizi yüksek tutup hızınızı en uygun şekilde ayarlayın. 
Ders çalışırken anlayamadığınız ya da kafanıza takılan noktaları not etmeli, öğretmenlerinize sormalısınız. Akıllı insan aklını kullanır, ondan daha akıllısı başkalarının aklının da kullanır 
Sınavlarda soruyu anlamak çözümü için bir aşamadır. Başarmanın yolu soruyu anlamaktan geçer. Bu nedenle soruda altı çizili kelimelere dikkat edilmelidir. Özellikle olumsuz sorularda, kesinlikle, en az, en çok, yanlıştır, doğru değildir, olamaz vs. gibi sorunun çözümünde anahtar görevini üstlenen kelimelerin altı çizilidir. Bu kelimelerin anlamlarına dikkat edilerek sorunun cevabı düşünülmelidir. 

Şekil çizimlerine önem verin ve gerekli gösterimleri şekil üzerinde yapın. Soru çözümünde kolaydan zora doğru hareket etmiş ve özellikle çözümü için düzenli bir aşama takip etmiş olursunuz. Bu sizin bakış açınızı genişletir. Soruyu anlamanızı kolaylaştırır. 

Unutmayın ki en büyük düşmanınız kendi önyargılarınızda,ilköğretimin 6-7 ve 8. sınıflarında Fen ve Teknoloji dersine karşı geliştireceğiniz önyargı temelini oluşturduğu lise Fizik,Kimya,Biyoloji dersleri için de bir nevi köprü vasifesi taşımasıdır. Fen ve Teknoloji dersi asla başarılamayacak zor bir ders değildir!.. Bu düşünceyi her zaman kendinize fısıldayın ve başarabileceğinize kendinizi inandırın. Belirtilen bu uyarılara uyabildiğiniz zaman göreceksiniz ki, Fen ve Teknoloji ne kadar zevkli ve kolay bir dersmiş. 
Yorum yeteneğinizin ve test çözme hızınızın artması için çok sayıda test çözmelisiniz. Sınavlardaki soru çeşitliliğini düşünecek olursak kullandığınız kaynaklar da silerin motivasyonunuzu hep üst düzeyde tutacak şekilde olmalı benim tavsiyem dergiler olacak sizlere. Test çözerken özellikle her yıl düzenli bir şekilde karşınıza çıkmış sorular üzerinde durmalısınız.


Yıl boyu konu anlatımlı bir derginin yanı sıra en az bir fen ve Teknoloji soru bankası bitirmeniz, sizin için oldukça faydalı olacaktır. Sizlere tavsiyem bugüne kadar SBS de çıkmış soruları konu sonrası çözmeniz,çözemediğiniz soru türleri üzerinde yoğunlaşmanızdır 




İngilizceye nasıl çalışmalıyız?

İngilizce aslında öğrenmesi çok zevkli ve kolay bir dildir.İngilizce bize gerçek anlamda zor bir  "yabancı dil" olarak görünebilir.. Bu yabancılığı ise, bize bu dil öğretilirken kalıp ve kelime ezberletilmesinden dolayı yaşıyoruz.

 Aslında bir İngilizin, bir Amerikalının, İngilizce iletişim kuran insanların günlük yaşamda kullandıkları kelimeler, deyimler ve cümleler gerçekte hiç de zor değildir. Önemli olan sadece kalıplardan kurtulup; bir İngiliz, bir Amerikalı gibi "düşünerek" konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerisini kazanabilmektir.

İngilizce öğrenmek kolaydır çünkü İngilzce yapı itibarı ile tek düze kurallardan oluşan bir dildir.Yani İngilizce öğrenmek için çok zeki olmaya gerek yoktur. Dileyen ve uğraşan herkes kolayca İngilizce öğrenebilir.

 

İNGİLİZCEYİ NASIL ÖĞRENMELİYİZ!?

 

-Konuşmaktan çekinmeyin!

Yeni bir dili öğrenirken çoğu insanın karşılaştığı problem kendi korkularıdır, kelimeleri doğru söyleyemeyeceklerinden endişelenirler, aptal gibi görüneceklerini düşünürler ve çoğunlukla konuşmazlar. Ama siz bu şekilde düşünmeyin! Bir şey öğrenmenin en iyi yolu pratik yapmaktır.

 

-Bütün kaynaklarınızı kullanın!

İngilizce'yi bir okulda dahi öğreniyorsanız bu sizin dışarıda da İngilizce öğrenemeyeceğiniz
anlamına gelmez. Değişik kaynaklar, yöntem ve araçlar bunu daha da hızlandırmanızı sağlar. İngilizce'nizi geliştirmek için bir çok değişik yol vardır, bu yüzden kendinize bir limit koymayın
İngilizce ile içli dışlı olun!

İngilizce öğrenmek için en güzel yol kesinlikle İngilizce'yi sürekli kullanmaktır. Notlarınızı İngilizce olarak alın, odanıza İngilizce kitaplar yerleştirin, İngilizce haberleri izleyin, filimler ve televizyonu İngilizce olarak izleyin. Arkadaşlarınızla istediğiniz zaman İngilizce konuşun. Etrafınızda ne kadar çok İngilizce materyal olursa o kadar çabuk öğrenirsiniz ve İngilizce olarak düşünmeye başlarsınız..

 

-Ana dili İngilizce olan insanları mümkün olduğunca çok dinleyin!

İngilizce'yi başkalarına öğretebilmek için 2. dil olarak öğrenmiş bazı iyi İngilizce öğretmenleri var ama kaliteli okulların çoğunun ana dili İngilizce olan öğretmenleri çalıştırmasının da bazı sebepleri var ; bunun bir sebebi de bu öğretmenlerin doğal telaffuzlarındandır ki bunu öğrenciler taklit etmek durumundadır.

 

-İngilizce film ve TV izleyin!

Bu sadece eğlenceli bir yöntem olmakla kalmıyor aynı zamanda çok etkili.. İngilizce filmleri izleyerek ( özellikle İngilizce altyazılı ) kelime hazinenizi geliştirirsiniz ve aktörlerin telaffuzlarını duyarsınız. Eğer haberleri izlerseniz değişik aksanlar duyma olanağınız da olur.

 

-İngilizce Müzik Dinleyiniz!

Müzik İngilizce öğrenmede etkili bir yöntemdir. Aslında müzik kavramayı geliştirmek için sıkça kullanılır. En iyi öğrenme yolu ise şarki sözlerini yazılı olarak edinmek ve sanatçıyla beraber söylemektir. Internet ortamında şarkı sözlerini kolayca bulabileceğiniz siteler var. Bu yolla hem kulağınızı hem de okumanızı aynı anda geliştirebilirsiniz. Özellikle şarkı söylemeyi seviyorsanız iyi.

 

-Kendi sesinizi kaydedin!

Kimse kendi sesini bir teypten dinlemekten hoşlanmaz ama bu bir bakıma sizin için eğlenceli bir etkinlik olabilir.. Ses kayıtlarınızı zaman zaman karsılaştırmak iyidir.. Kendi sesinizdeki hiç aklınıza gelmeyecek değişimi görerek şaşırabilirsiniz..

 

-İngilizce dinleyin!

Bununla anlatmak istediğimiz, telefonda konuşun ya da radyo dinleyin veya İngilizce CD dinleyin; bu TV ya da film izlemekten farklıdır çünkü konuşan insanı görmezsiniz.. Çoğu İngilizce öğrenen insan telefonda konuşmanın yaptıkları en zor şeylerden biri olduğunu söylerler. Ve bunu geliştirmenin tek yolu pratik yapmak.

 

-Mümkün olduğunca çok çalışın! Kitap okuyun, Araştırma yapın, ve Test çözün!

 Çoğu insan alıştırmaların ve testlerin eğlenceli olmadığını düşünür... ama, bu yolla İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Bunu yapmanın en güzel sebeplerinden bir tanesi de bir cevap anahtarının olması ve ne kadar yol kat ettiğinizi ölçmenizdir! kendinizi hiç denemezseniz ne kadar yol aldığınızı da bilmezsiniz.Kitap okumak İngilizce cümle ve kalıpları anlamada çok etkilidir.Konuştuğunuz zaman farketmeden kitap içerisinde bulunan cümle ve kalıpları hiç düşünmeden kullandığınızı ğöreceksiniz.

 

 SBS  sınavında İngilizce'den başarılı olabilmek için neler yapmalı;

 

1-Soru  çözümü için kelime bilgisi olmalı

SBS'lerde çıkmış İngilizce sorulara dikkat ettiğimizde gramerden çok öğrencilerin yorumlama, verilen metin ile resmi ilişkilendirme becerilerini ölçme yönünde olduğunu görüyoruz.. Bu tür soruların çözümü için kelime bilgisine daha çok ihtiyaç duyuluyor"

 

2-Kelimeleri mutlaka öğrenin


İngilizce dersine başlamadan önce mutlaka o ünite içerisindeki kelimeleri kendi başımıza sözlük kullanarak öğrenmeye çalışmalıyız. Öğrendiğimiz kelimeleri bir deftere not edip bunları sık aralıklarla tekrar etmeliyiz. Kelime kartları dahi yapabilirsiniz.Bu tekrar etme işini de arkadaşlarımızla bir oyun haline getirebiliriz. İngilizce olarak seviyesi yaşa uygun ve dil kullanma becerisine göre uygun hikaye kitapları okunmalıdır.


MEB kitaplarında (Spot on ve My English) verilen Ünite kelimeleri SBS sınavında başarılı olabilmek için çok önemlidir.

Not: Anafen dergilerinde verilen kelimeler bu iki kitaptaki kelimeleri kapsar.

 

3-Geçmiş sınavların soruları mutlaka çözülmeli

SBS sınavına dikkat ettiğimizde çıkan sorular birbirine yakın tarzda geliyor.Bu yüzden geçmiş sorular mutlaka çözülmeli ve çıkan kelimeler bilinmelidir.Hangi konudan kaç soru geldiği de çok önemlidir.Bazen bir konudan iki soru gelebilmektedir.

Not: Soru çözümlerinde Anafenin web sayfasında bulunan Çalışma dergileri ve KDS soru çözümlerine her bir öğrenci mutlaka bakmalıdır.

 

4-Dersler iyi dinlenmeli ve derse katılmalı

İngilizce derslerinde dersi dinlemek çok önemlidir.Çünkü dil yapısı bazı konularda oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir.Bazı zamanlar veya cümle yapıları Türkçede yoktur.Bu sebeple bu konuları derslerde iyi dinleyip anlamak gerekir.Derslerde not alınmalı ve öğrenci derse katılmalıdır.Anlamadığınız konu ve sorular mutlaka öğretmene sorulmalıdır.

Bu konuda Anafen TV'de İngilizce konu anlatımını takip etmek SBS sınavında başarılı olmak için çok faydalıdır.Anlamadığınız konuları mutlaka tekrardan dinlemelisiniz.

Not: Anlatılan konular MEB'in müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır.


 Kısaca;

-Derste mutlaka not tutunuz. Öğretmenin vurguladığı yerlere daha sonra tekrarlarınızda anlayabileceğiniz işaretler koyunuz. Açıklamalar yazınız.

-Konunun kalıcı olabilmesi için akşam mutlaka 10 dakikalık tekrar yapınız.

-Kelime kartları oluşturup sürekli tekrar ediniz.

-İngilizce de Formülleri ezberlemekten ziyade konuyla ilgili soru çözerek bu formülleri sık sık kullanınız.

-Odanızın fiziki şartlarını ders çalışmaya uygun hale getiriniz. (İngilizce kelimeler yazılı kağıtlar asabilirsiniz.)

-Anafen TV'yi ve Net soru çözümlerini mutlaka takip ediniz.

-Etkinlikte verilen alıştırmaları yapınız.

-Dergi sonundaki soruları ve Çalışma dergileri sorularını mutlaka çözünüz.

-Yapamadığınız soru veya anlamadığınız konuları mutlaka öğretmene sorunuz.

 

Son olarak,

İngilizceye çalıştıkça sevecek ve bırakamayacaksınız.

 

 UNUTMAYI AZALTABİLİRSİNİZ

 

Öğrendiklerinizi Kalıcı Olarak Belleğinize Nasıl Geçirebilirsiniz?

 

Öğrenmeyi Öğrenme: 2. Bölüm

 

Kalıcı bir öğrenme için unutmayı azaltmak gerekiyor. Unutmayı azaltmanın da çeşitli yöntemler ve teknikler var. Bu yazıda bunları anlatacağız.

Unutmayı Önlemenin 1. Yolu:

aTEKRAR ... TEKRAR... TEKRAR...

Bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçmesi, düzenli tekrarların yapılmasıyla sağlanabilir. Bilgi ancak düzenli  tekrarlarla  kalıcı hale gelir. Tekrarlarınız günlük, haftalık ve aylık tekrar olarak gruplanmalıdır.

Günlük Tekrarlar:

O gün içinde derslerde işlenen konuların ve tutulan notların kısa bir tekrarının yapılması demektir. Yapılan araştırmalar öğrenilen bilginin %70’inin 24 saatte unutulduğunu göstermektedir. Bu nedenle günlük tekrar çok önemlidir.

Haftalık Tekrarlar:

O hafta içinde derslerde işlenen konuların ve tutulan notların öncelik sırasına göre gözden geçirilmesidir.

Aylık Tekrarlar:

O ay içinde derslerde işlenen konuların ve tutulan notların gözden geçirilmesidir. Planlı ve programlı çalışmadan kastedilen de düzenli tekrar programıdır.

Tekrar yapılmadan biriktirilen bilgi, altından kalkılması çok güç olan bir “yığın” gibidir. Bu yığının karşısında durup baktığınızda çaresizliğe düşebilirsiniz.

Tekrar yapmayı geciktirdiğinizde, öğrenmiş olduğunuz şeyleri yeniden öğrenmek için ikinci bir çaba sarf eder ve zaman harcarsınız. Şunu unutmayın: Eğer öğrendiklerinizi TEKRARLAMAZSANIZ  “UNUTURSUNUZ.”

Oysa yapılacak olan bir tekrar programı ile bu yığını eritmek ve bilgiyi ihtiyaçlar doğrultusunda kullanmak mümkün olacaktır.

Uyumadan önceki ve uykudan sonraki tekrarlar kalıcıdır. Çünkü yapılan araştırmalar uykunun öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan unsur olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Ders çalışmalarınız tamamlandıktan sonra kendinize sorun: BEN NEYİ NE KADAR ÖĞRENDİM?
Bu sorunun cevabını bulduğunuz an bilgileriniz artık kalıcı hafızanıza geçiyor demektir.

 

Unutmayı Önlemenin 2. Yolu:

aBİLGİYİ ANLAMLI HALE GETİRİN

Unutmayı önlemenin bir başka yolu ise bilgiyi anlamlı hale getirmektir. Bilgiyi mümkün olduğu ölçüde fazla kanaldan almak ve görsel hale getirmek de öğrendiklerinizi hatırlamanız açısından önemlidir.

 

Unutmayı Önlemenin 3. Yolu:

NOT TUTUN

Unutmayı önlemenin bir başka yolu da not tutmaktır. Tutulan notların tekrarı, öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırır. Her not ile bilgi hafızanızda bir iz daha bırakır.

 

BAŞARILI BİR ÖĞRENME SÜRECİNİN SIRLARI:

 • Oldukça uzun ve karmaşık olan konuları parça parça ele alın ve çalışın.

• Konu eğer kısa ise konuyu bütün olarak ele alın.

• Öğreneceğiniz konuya önce  genel olarak göz atın.

• Öğrenmek istediğiniz konuyu baştan sona okuyun.

• Aynı koyu ikinci kez yüksek sesle okuyun. Bu esnada önemli noktaların altını çizin ve not alın.

• Üçüncü aşamada aynı konuyu kendi cümlelerinizle ifade edin, anlatın ya da yazın.