GELECEĞİMİZİ PLANLAYALIM


’’Mesleki Bilgi Sistemi’’ amacı nedir?

Yaşam boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

Bu sistemin amacı, kendinizi tanıma, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri, yeteneklerinizi fark etme, meslek seçimi, iş değiştirme gibi konularda sizlere destek olmaktır. 

Sisteme nasıl Giriş Yapabilirim?

Sitem sadece internet üzerinden hizmet veriyor. www.mbs.gov.tr internet adresine giriş yapabilirsiniz.

Sisteme üye olmak zorunlu mu?

Hayır, ama üye olmadan kendi profilinizi oluşturamaz, sistemden tam olarak faydalanamazsınız.

Nasıl Üye Olabilirim? 

Siteye girdiğinizde sağ tarafta üye olmak istiyorum kısmına tıklıyorsunuz. Yandaki resim gibi üye kaydı formu çıkıyor. Kendinize daha sonra hatırlayabileceğiniz kullanıcı adı belirliyorsunuz. Adı ve Soyadı kısımlarını büyük harfle yazıyorsunuz. Mail adresinizi ve şifrenizi belirleyip kaydınızı yapıyorsunuz.

Sistemi herkes kullanabilir mi?

Sistem herkese açık, ama ilköğretim de 7. ve 8. Sınıflara daha çok hitap ediyor.

Sitede neler var?

Site de meslekleri, kendimizi tanımak, mesleki gelişimde hangi eğitimleri alabiliriz, hangi işlere talep var, kaç kişi işsiz, Türkiyede hangi meslekler gözde, hangi kurumlar öğrencilere burs veriyor ayrıca çocuklarını meslek seçmede doğru bir şekilde yönlendirmek için Anne babalar içinde bilgiler mevcut.

Sistemde  kendimizi tanımak için neler var?               

Her insanın özellikleri, yapabildikleri, hoşlandıkları ve öncelikleri birbirinden farklıdır.

Meslek seçiminde özellikle, ilgi, yetenek ve değerlerimizin belirleyici rolü vardır. İlgilerimize uygun, yetenekli olduğumuz alanlarda, değerlerimizle örtüşen mesleklerde daha başarılı, verimli ve mutlu olabiliriz.

Sistemde ilgilerimizi, yeteneklerimizi ve mesleki değerlerimizi ölçebileceğimiz standart testler bulunuyor. Bu testlerin sonuçlarına göre profilimiz ortaya çıkıyor ayrıca bu profille hangi meslekler uyuşuyor bakabiliyoruz.

Meslekleri tanımamızda nasıl yardımcı oluyor?

Meslek seçimi, yaşamımızda aldığımız önemli kararlardan biridir. Günümüzün büyük bir bölümünün iş  ortamında ve işe yönelik faaliyetlerle geçtiğini düşünürsek, meslek seçiminin ne kadar önemli bir karar olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Bu sitede A dan Z ye bütün mesleklerin özelliklerini, çalışma koşullarını, kullandıkları araç ve gereçleri, hangi eğitimleri aldıkları ve ülkedeki o meslekle ilgili istihdam durumları öğrenebiliniyor.

Peki, aileler için nasıl bilgiler var?

Aileler içinse çocuklarının meslek seçiminde doğru bir şekilde nasıl yardımcı olunur ile ilgili bilgiler var. Ayrıca ailelerin başvurabileceği kaynak kitap isimleri de sitede verilmiş.

Unutmadan şunu da söyleyelim burada verilen bilgiler ve testler meslek seçiminde tek başına yeterli değildir. Okuldaki rehber öğretmeninizden bu konuda yardım alabilirsiniz.
 

 

 

 

Yeteneklerinizi Keşfedin