SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ

15.05.2014 10:04
Seramik ve Cam Teknolojisi alanı; Çinicilik, Alçı Model Kalıp, Tornada Form Şekillendirme, Sır Üstü Dekorlama, Serbest Seramik Şekillendirme, Dekoratif Cam ve Endüstriyel Cam dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Türkiye'de seramik ve cam yapımı, kökleri 8000 yıl öncesine kadar uzanan geleneksel bir sektördür. Anadolu’da binlerce yıldır var olan seramik ve cam, 1950’li yıllardan itibaren Türkiye’de endüstriyel anlamda üretilmeye başlanmıştır. Ancak ticari anlamda seramik ve cam üretimi 1960’larda başlamıştır.
Seramik ve cam, asırlar boyunca hayatı kolaylaştırıcı malzemeler üretmek için kullanılmıştır. Cam ürünler kırılganlığı, şeffaflık ve zarifliği ile bir bütündür. Bir o kadar da sağlıklı ürün demektir.
Seramik, genellikle kap kacak türü formlardan, uzay teknolojisine kadar uzanan ve zamanla neredeyse tüm ihtiyaçlara cevap verecek kadar geniş bir yelpazeye ulaşmıştır. Üretim sürecini, çamurun hazırlanmasından şekillenmesi, kurutulması ve bisküvi pişirimine; sır ve boyaların kullanıma hazırlanmasından dekorda kullanılacak desenin hazırlanmasına; formun dekorlanıp sırlanması ve sır pişirimine kadar izleyecek olursak bitmiş ürüne olan hayranlığımız daha da artacaktır.
Türkiye’de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

 Çinicilik,
 Sır Üstü Dekorlama,
 Alçı Model Kalıp,
 Tornada Form Şekillendirme,
 Serbest Seramik Şekillendirme,
 Dekoratif cam,
 Endüstriyel Cam dallarında eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, ön lisans programlarına devam edebilirler. Ayrıca mezunlar Özel Yetenek Sınavları ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Eğitim Fakültelerine girebilirler (İlgili fakültelere girebilmek için ÖSYM tarafından yapılan YGS’de, gerekli taban puanları almalıdırlar.). Yetenek sınavlarında da başarılı olurlarsa Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Eğitim Fakültelerinin ilgili bölümlerinde okuyabilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Bu mesleklerdeki elemanlar seramik, porselen, çini ve cam ürünleri imal eden fabrika ve atölyelerin ilgili birimlerinde, aynı zamanda sanatsal anlamda farklı ve özgün işler üreten atölyelerde de çalışabilirler. Kişi, verilen yönergelere göre işini tek başına yürütür. Çalışırken birimin sorumlu kişisiyle iletişim hâlindedir. Ayrıca kendi atölyelerini açarak mesleği ile ilgili çalışmalar yapabilirler. Sürekli iş yaptığı kişiler, kuruluş ve müşterilerle iletişim ve etkileşim hâlindedirler.
Ortamda malzeme ve donanımlarla ilgili uygun koşulların hazırlanmış olması, öncelikle çalışan kişiyi iş kazalarına ve yaralanmalara karşı koruyacaktır. Bunun yanı sıra sıcaklık, nem, ışık, hava sirkülasyonu, kullanılacak araç gereç, donanım ve malzeme, çalışma alanlarına uygun şekilde oluşturulduğunda çalışma verimi daha çok olacaktır.
Bu mesleklerdeki elemanlar seramik ve cam ürünleri, tasarımlarına uygun olarak üretir, birbirinden renkli ve parlak çiniler, tabaklar, kâseler, sanatsal ve cam ürünler yaparlar. Seramik ve camcıların ellerinde, kâğıt üzerindeki çizimler zorlu ve uzun bir yoldan geçerek üç boyutlu hâlde hayat bulur.