Tercih geldi hoş geldi

 

    Artık sizler ilköğretim öğrencisi olmaktan çıkıp ‘Liseli’ sıfatını almaya hak kazandınız. Bu sıfatın güzellikleriyle beraber bir takım sorumlulukları da size yüklüyor. Her şeyden önemlisi artık hayatınızı etkileyecek önemli kararlar vereceksiniz ve bu kararların sorumluluğu size ait olacak.

Gelelim tercihlere…

   SBS den alacağınız puan + 6. sınıf ybp + 7. sınıf ybp+ 8. sınıf ybp  toplayıp ikiye böldüğünüzde sizin ortaöğretime yerleştirme puanınız oluşuyor(OYP). Hayatınızda ilk ve son defa karşılaşacağınız bu puan sizin, sekizinci sınıf öğrenciler arasında kaçıncı sırada olduğunuzu belirliyor.

    Bizim burada bahsedeceğimiz konu Tercih yaparken nelere dikkat edeceğiz,

İşte bu işin anayasası denilecek maddeler:

· Sınav kılavuzunu dikkatle okuyun, sadece kendiniz değil, velinize de okutun.Anlamadığınız yerleri mutlaka öğretmenlerinize sorun. Bana da mail atabilirsiniz bu konuda.(rehberlik34@gmail.com)

· Tek başınıza sınav sonuçlarınızı sağlıklı değerlendiremeyebilirsiniz. Okulu Rehber Öğretmeninizle veya dershaneye gitmişseniz ordaki danışman öğretmeninizle iletişime geçebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim; puanınız düşük olup olmadığına bakmayın tercih yapmasanız bile mutlaka okula uğrayın.

· Kendi durumunuzun, tercih edeceğiniz okulların başvuru şartlarına uyup uymadığını kılavuzdan öğrenin ve tercihleri buna göre yapın. Unutmayın, başvuru şartlarını taşımayanların yaptıkları tercihler geçersiz sayılıyor. Kazanacak puanı almış olsanız bile başvuru şartlarını taşımıyorsanız, o okula yerleşemiyorsunuz.

· Burası çok önemli: Taban puanlara göre tercih listesi oluşturmayın. Genel başarı sıranızı dikkate alın.

· Tercih edilecek okulları, genel başarı sırasına göre, tercih listesine sıralama yapılarak tercih yapın. En sağlıklı tercih için, seçeceğiniz okullara geçen yıl yerleşen son öğrencinin genel başarı sırasıyla sizin genel başarı sıranızı karşılaştırın ve ona göre tercih sıralamanızı yapın.

· İsteğe göre karma olarak da tercihler yapılabilir; Fen lisesi, Anadolu lisesi, Sosyal bilimler lisesi, Anadolu Öğretmen lisesi veya diğer okulları karma olarak sıralayabilirsiniz.

· Puanları birbirine yakın okullardan sadece birini seçmeye özen gösterin. Tercih edilecek okulların aralarında biraz puan farkı bulunması kazanma şansınızı yükseltebilir. Ayrıca bazı okullar kontenjanını arttırmakta bu da bu okulların puanlarının düşmesi demek oluyor tercihlerde bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

· Tercih lisesine okullar nasıl yerleştirilmeli? İdealdeki okullar, kazanılabilecek okullar ve de her türlü ihtimale karşı sigorta tercih denilen ve puanı sizin OYP puanınızdan düşük olan okullar olmak üzere üç temel başlıkta yapın. Kazandığınızda gideceğiniz düşük puanlı okulları listenin son sıralarına yerleştirebilirsiniz.

· Kazanıldığında gidilmeyecek okulları, tercih listenize almayın boş yere tercih israfı yapmayın.

· Ulaşım sorununu göz önünde bulundurun. Mesela puanı eşit olan okullardan birini seçecekseniz evinize yakın olan okullara öncelik verebilirsiniz.

· Eş değerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.

· Tercih edilecek okulun; yeri, eğitim biçimi, mezuniyetten sonra kazandıracakları, hazırlık süresi, yabancı dili ve pansiyon durumunu göz önünde bulundurun.

· Tercih edilecek okulun kişiliğine, seviyesine, yeteneklerinize ve geleceğe yönelik hayallerinize uygun olup olmadığına dikkat edin.

· 2. Tercihlere başvurmanız, 1. tercihinizdeki kazanmış olduğunuz okulu etkilemez; ama istediğiniz okulu kazanmışsanız heyecan aramanın gereği yok.

Sevgili mezun öğrencilerimiz başlayacağınız lise hayatınızda pişman olmayacağınız, mutlu, başarılı yıllar dilerim.

rehberlik34@gmail.com

 

 

Okuyucu yorumları

Tarih: 09.07.2016

Yazan: çiçek

Konu: lise

Meslek lisesi okuduktan sonra üniversitede başkaseçebiliyor muyuz

Tarih: 06.07.2016

Yazan: Yağmur

Konu: Lise

Arkadaşlar rica ediyorum yardimci olurmusunuz 290 puan ?

Tarih: 23.05.2017

Yazan: Berfin

Konu: Ynt: Lise

Çok güzel bir okul

Tarih: 23.07.2014

Yazan: nergız

Konu: puan

benım teog puanım 248 ama diploma puanım 69,54 sızce ne yapmalıyım ?

Tarih: 24.07.2014

Yazan: Admin

Konu: Ynt: puan

Genel başarı yüzdelik dilimi önemli.

Yeni yorum