Her çocuğun bir anlama eşiği vardır

28.10.2011 09:33

 Ahmet arkadaşlarıyla top oynamaktadır. Ahmet'in annesi evin penceresinden ''oğlum yemek hazır gel'' der. Ahmet hiç aldırış etmez. Arkadaşları onu uyarır, ''annen çağrıyor sen git'' derler. Ahmet ise henüz değil der. Aradan 5-10 dakika geçer bu kez annesi avazı çıktğı kadar bağırır, ''ben sana ne diyorum, çağrıyorum niye eve gelmiyorsun'' diye . Ahmet bu kez arkadaşlarına asıl şimdi çağrıyor der ve eve gider.

 

Her çocuğun bir anlama eşiği vardır. Kimi çocuk ne demek istediğinizi göz teması ile anlarken, kimileri kızınca anlar.Önemli olan eşiği olabildiğince düşük tutabilmektir.
Aile içinde göz teması güçlü olursa çocuğun anlama eşiği düşer. Aile, çocuk yanlış yaptığında onu karşısına alır, gözlerinin içine bakarak sabırla doğru olanı anlatırsa gün gelir çocuk onları anlar. Ama biz hemen anlasın istiyoruz. * Ailede şiddet veya bağırma varsa çocuğun ar perdesi yırtılır ve anlama eşiği yükselir. Anlama eşiği yükselen çocuk da laftan anlamaz hale gelir. Artık o çocuğa hiç kimse laf anlatamaz; çünkü perde bir kez yırtılmıştır.