KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ

20.05.2014 09:45
Kuyumculuk Teknolojisi alanı, imalatı yapılacak olan takıyı tasarlayan, ölçülerini belirleyerek kâğıda aktarma ve üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Kuyumculuk alanı, endüstrileşerek sanayideki yerini almış, tüm dünya ülkelerine ihraç ettiği kaliteli takı ve mücevherleri dünya pazarlarında aranılan ürünler arasına sokarak Türk ekonomisine hatırı sayılır boyutta döviz girdisi sağlanmıştır. Dünya kuyumculuk sektöründe ikinci sırada olan ülkemiz, bu alandaki hızlı gelişimiyle dünya lideri olmaya adaydır.
Günümüzde altın; kolay işlenebilirliliği, aşınmaması, elektriği ve ısıyı kolay iletmesi gibi özellikleriyle elektronik, iletişim, havacılık ve ilaç sanayisinde çokça kullanılmaktadır. Ayrıca alerji yapmadığı için tıp alanında da altından yoğun bir biçimde yararlanılmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

 Takı İmalatı dalının eğitimi verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
 
Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, kuyumculuk ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.
Takı imalatçısı, genelde atölyelerde ve kuyumcu tezgâhlarında çalışır. Takı imalatçısı işe başlamadan önce kullanacağı tüm araç gereçleri (testere, eğe, kaynak malzemeleri, temizleme malzemeleri, freze motoru ve uçları vb.) tezgâh üzerine hazırlar ve bu ortamda çalışır
Kuyumculuk Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda kuyumculuk sektöründe küçük veya büyük ölçekli işletmelerde, sarraflarda vb. yerlerde iş imkânı bulabilir.